Povećan uvoz automobila u BiH

Bez autora
May 16 2011

U BiH je u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno 11.307 automobila, što je za 3.424 vozila više nego u istom periodu lani. U prva četiri mjeseca lani u BiH uvezena su 7.883 automobila. Vrijednost uvezenih automobila u ovoj godini je 133 miliona maraka, a u istom periodu prošle godine oko 94 miliona KM. Od početka godine u BiH se mogu uvoziti automobili stariji od sedam godina, koji zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korišćena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila. Najviše se uvoze automobili marke "folksvagen", potom vozila marke "opel", "reno", "sitroen", "ford", a godišta proizvodnje su različita i najviše ima onih koji su proizvedeni od 2001. do 2006. godine. Na uvoz polovnih vozila iz zemalja članica Evropske unije u BiH carina plaća šest odsto, a PDV 17 odsto.

Povećan uvoz automobila u BiHU BiH je u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno 11.307 automobila, što je za 3.424 vozila više nego u istom periodu lani, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da su u prva četiri mjeseca lani u BiH uvezena 7.883 automobila.

- Vrijednost uvezenih automobila u ovoj godini je 133 miliona maraka, a u istom periodu prošle godine oko 94 miliona KM - istakao je Kovačević.

Od početka godine u BiH se mogu uvoziti automobili stariji od sedam godina, koji zadovoljavaju najniže tehničke zahtjeve za novoproizvedena i korišćena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila.

- Najviše se uvoze automobili marke "folksvagen", potom vozila marke "opel", "reno", "sitroen", "ford", a godišta proizvodnje su različita i najviše ima onih koji su proizvedeni od 2001. do  2006. godine - rekao je Kovačević.

Naglasio je da se na uvoz polovnih vozila iz zemalja članica Evropske unije u BiH carina plaća šest odsto, a PDV 17 odsto.

Predstavnik Konzorcijuma izabranog za sprovođenje sistema homologacije u BiH Drago Talijan istakao je da se od uvođenja procesa homologacije do sada ništa nije promijenilo.

- Cijene homologacijskog pregleda i dalje su ostale iste i u zavisnosti od vrste vozila kreću se od 80 do 250 KM. Do 1. jula ove godine treba završiti uspostavljanje sistema autodijelova i opreme koji je predviđen homologacijom - istakao je Talijan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik